Εισαγωγή

Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για το δήμο Ηρακλείου. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί εννέα φορές.
Γλύπτες από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου έρχονται τα καλοκαίρια στο δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οικισμού Βενεράτο, της δημοτικής ενότητας Παλιανής, όπου φιλοτεχνούν τα έργα τους κυρίως σε κρητικό πωρόλιθο και μάρμαρο.
Οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται από τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου και φιλοτεχνούν τα γλυπτά τους μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού.  Όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν ελεύθερα να παρακολουθήσουν πώς από τους ακατέργαστους όγκους του μάρμαρου και της πέτρας «αναδύονται» θαυμάσια έργα τέχνης! Επίσης,  μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα εικαστικών τεχνών που γίνονται τις μέρες κατά τις οποίες  πραγματοποιείται το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Το Συμπόσιο έχει αποδώσει εξαιρετικά έργα τέχνης που κοσμούν το Βενεράτο, τα υπόλοιπα χωριά της δημοτικής ενότητας Παλιανής και την πόλη του Ηρακλείου. Τα γλυπτά τοποθετούνται σε «συστάδες» όπως στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου αλλά και διάσπαρτα στην πόλη και τα χωριά του δήμου Ηρακλείου.
Στόχος του θεσμού είναι η δημιουργία μίας μεγάλης υπαίθριας γλυπτοθήκης με θαυμάσια γλυπτά δημοσίου χώρου, από καλλιτέχνες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών από όλο τον κόσμο! Ο δήμος Ηρακλείου γίνεται «σταυροδρόμι» τεχνοτροπιών της γλυπτικής τέχνης, στο πλαίσιο του διεθνισμού που σέβεται τις ιδιαιτερότητες των λαών και προσωπικά των καλλιτεχνών.  Στο φως της ηλιόλουστης Κρήτης, στη χώρα «γενέτειρα» της Γλυπτικής, την Ελλάδα, φιλοτεχνούνται εξαιρετικά έργα τέχνης δημοσίου χώρου, που χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, τα οποία  θα «κληρονομήσουν» οι επόμενες γενιές!

(Κείμενο Πέλλα Λασηθιωτάκη)