1 Δεκεμβρίου 2015

Ελευθέριος Βενιζέλος

Το άγαλμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην τοποθεσία «Τρεις καμάρες» και αναπαριστά τον Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τίτλος έργου: «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Καλλιτέχνης: Γιάννης Παππάς, Αρχιτέκτων: Ν.Χατζημιχάλης
Θέση: Απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας (Τρεις Καμάρες)
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής: 1963
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης: Έστησεν ο δήμος Ηρακλείου, Δήμαρχος Νίκος Κρασαδάκης
Περιγραφή γλυπτού:

Σύντομη βιογραφία:
Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου του 1864Παρίσι, 18 Μαρτίου του 1936) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Κρητικό Ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως τον θάνατό του.
Οργάνωσε την Επανάσταση στο Θέρισο και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τάχθηκε υπέρ της Αντάντ διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά. Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός εκδιώχθηκε με απόφαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ δημιουργώντας τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.[1] Επέστρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο 19171920 αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις Εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επέστρεψε το 1924 για λίγους μήνες και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1935 έγινε για τελευταία φορά πρωθυπουργός και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε.
Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας επέφερε μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς του κράτους με κύριο σκοπό την οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους. Παράλληλα οργάνωσε αξιόμαχο στρατό, τον οποίο εκμεταλλεύθηκε στις πολεμικές συρράξεις, διπλασιάζοντας την εδαφική έκταση της Ελλάδας.

Βιβλιογραφία:
– Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»

- Βικιπαίδεια-Ελευθέριος Βενιζέλος