30 Νοεμβρίου 2015

Διαχρονική συνάντηση Θεοτοκόπουλου, Καζαντζάκη, Κορνάρου


Το γλυπτό όπως μαρτυρά και το όνομά του αναπαριστά την διαχρονική συνάντηση τριών σπουδαίων εκπροσώπων της Κρήτης, των El Greco-Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Νίκου Καζαντζάκη και Κορνάρου.

Τίτλος έργου: « ∆ιαχρονική συνάντηση Θεοτοκόπουλου, Καζαντζάκη, Κορνάρου »
Καλλιτέχνης: Ασπασία Παπαδοπεράκη
Θέση:Στον αύλειο χώρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής τράπεζας,Λεωφ. Ικάρου
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:2003
Υλικό Κατασκευής:Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης : Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Περιγραφή γλυπτού :
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco), (1541-1614), Βιτσέντζος Κορνάρος – ποιητής (1558-1613), Νίκος Καζαντζάκης – στοχαστής ( 1882-1957 )
Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων των τριών σπουδαίων εκπροσώπων της Κρήτης, που κοσμεί τον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου της Παγκρ. Συνετ. Τράπεζας στη συμβολή των οδών Ικάρου και Εφέσου.

Σύντομη βιογραφία
Η υλοποίηση της ιδέας του συγκεκριμένου γλυπτού, αποτελεί ελάχιστο δείγμα τιμής προς τις τρεις κορυφαίες πνευματικές μορφές της νεότερης ιστορίας της Κρήτης. Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι υπερήφανη που με την πρωτοβουλία της αυτή ανέδειξε και έμπρακτα την ευαισθησία της προς την Ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Σε σχετικό σημείωμά του ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Ιβήρων Βασίλειος (Γοντικάκης) επισημαίνει: «Είναι Κρητικοί, είναι βασανισμένοι. Εξέφρασαν ο καθένας με το δικό του τρόπο την Κρήτη, το πνεύμα, τον πόνο, τη ζωή, την ελπίδα της…».
Είναι και οι τρεις μια μαρτυρία ζωής. Κάτι είπαν, κάτι έδωσαν, με κάποιο τρόπο βοήθησαν. Είναι παρόντες στην ιστορία μας, βρίσκονται μέσα στο αίμα και το πνεύμα μας. Βρισκόμαστε μέσα στην ψυχή και τον αγώνα τους.

Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»