30 Νοεμβρίου 2015

Ταγµατάρχης Μιχ. Τζουλάκης


Το γλυπτό αναπαριστά τον Ταγματάρχη Μιχ. Τζουλάκη που γεννήθηκε στον Αγ. Μύρωνα Ηρακλείου, συμμετείχε σε πολλές μάχες έχοντας τραυματιστεί πολλές φορές και πέθανε περιφρονώντας τον κίνδυνο για να πολεμήσει του Γερμανούς αλεξιπτωτιστές.

Τίτλος έργου: « Ταγµατάρχης Μιχ. Τζουλάκης »
Καλλιτέχνης:Μαν. Ζαχαριουδάκης
Θέση:Στον πεζόδρομο πριν την παλιά Τροχαία
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:
Υλικό Κατασκευής:Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης :Δήμος Ηρακλείου
Περιγραφή γλυπτού :

Σύντομη βιογραφία
Ο Ταγματάρχης Μιχ. Τζουλάκης γεννήθηκε στον Αγ. Μύρωνα Ηρακλείου (1896). Κατετάγη στο στρατό το 1916 και είχε ραγδαία εξέλιξη ως το 1935 που αποτάχθηκε ως ένας από τους πρωταίτιους του αποτυχόντος Βενιζελικού κινήματος. Πήρε μέρος σε μάχες στη Μακεδονία και Μ. Ασία. Τραυματίστηκε πολλές φορές και τιμήθηκε με το χρυσό Αριστείο Ανδρείας (1925), τον Πολεμικό Σταυρό κ.ά. Δημοκρατικών και Βενιζελικών φρονημάτων πλήρωσε με πολύμηνες φυλακίσεις την ιδεολογία του. Αποκορύφωμα αποτελεί η καταδίκη του από το Διαρκές Στρατοδικείο Χανίων για τη συμμετοχή του στο κίνημα του 1935 (απόταξη). Πανικόβλητη η Μεταξική Δικτατορία τον ανακάλεσε στο Στράτευμα με το βαθμό του Ταγματάρχη. Στις 21 Μαΐου 1941 κι ενώ οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έχουν ταμπουρωθεί στο κέντρο της πόλης, ο Ταγματάρχης Μιχ. Τζουλάκης με μια παράτολμη ενέργεια και περιφρονώντας τον κίνδυνο ορμά ακάλυπτος με το όπλο στο χέρι να τους αντιμετωπίσει. Μια ριπή τον έριξε κάτω νεκρό.
Θάφτηκε έξω από το Ιερό του Αγ. Τίτου μαζί με τον Υπολοχαγό Μαρινέλη που σκοτώθηκε την ίδια μέρα σε οδομαχία στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»