8ο Διεθνές συμπόσιο γλυπτικής

Οκτώ έργα τέχνης δημοσίου χώρου υψηλής καλλιτεχνικής αξίας σε λευκό μάρμαρο, παρέλαβε από καταξιωμένους γλύπτες ο δήμος Ηρακλείου κατά τη λήξη του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως και τις 24 Ιουλίου του 2016, στο Βενεράτο της δημοτικής ενότητας Παλιανής.  Το θέμα του Διεθνούς Συμποσίου ήταν ο στίχος του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτης «…κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων».  Το υλικό του συμποσίου ήταν λευκό μάρμαρο Θάσου χορηγία του συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι γλύπτες : Vasilisa Chugunova (Ρωσία),  Giorgie Cpajak (Σερβία),  Gadadhar Ojha (Ινδία),  Carole Turner  (ΗΠΑ),  Αντώνης Μυρωδιάς,  Οδυσσέας Τοσουνίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Μανώλης Χαρκούτσης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ΔΗ.Κ.Ε.Η. με τη συμβολή των τοπικών συμβουλίων και των πολιτιστικών συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου ο ψηφιδογράφος και ψυχολόγος Κώστας Θαλασσινάκης παρέδιδε μαθήματα ψηφιδωτού σε παιδιά και σε ενήλικες με θέμα «Τα φυτά στις μινωικές τοιχογραφίες», ενώ έγινε και πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο, αποτελεί ένα θεσμό ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει τον τομέα των εικαστικών τεχνών με την τοπική κοινωνία, δίδοντας την δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν σημαντικούς νέους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την δημιουργία ενός έργου τέχνης: από το αρχικό ακατέργαστο υλικό και τις φάσεις της επεξεργασίας του, έως και την ολοκληρωμένη μορφή του. Στο Δήμο Ηρακλείου, έχοντας θέσει τον Πολιτισμό στις βασικές προτεραιότητες μας, στηρίζουμε καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα που προάγουν την Τέχνη στην κοινωνία, ενδυναμώνουν την καλαισθησία και διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης. Το Διεθνές Συμπόσιο γλυπτικής είναι ένα από τα γεγονότα αυτά. Η αποδοχή και η απήχηση του –έχουν προηγηθεί 8 διοργανώσεις – το έχουν καταξιώσει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και για την επόμενη διοργάνωση …»