9ο Διεθνές συμπόσιο γλυπτικής

Οκτώ εκπληκτικά έργα τέχνης δημόσιου χώρου με θέμα την παγκόσμια ειρήνη απέδωσε το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 9 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου της δημοτικής ενότητας Παλιανής.

Οι γλύπτες από τη Συρία, το Περού, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα που μετείχαν στο συμπόσιο, δεν έχαναν την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη φύση και τους ανθρώπους της Κρήτης, όπου άφησαν εκτός από τα έργα τους κι ένα «κομμάτι» από τον εαυτό τους ! Η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής άλλωστε, εκτός από δύσκολη είναι και εξαιρετικά επίπονη. Χαρακτηριστικό των μεγεθών ήταν ότι οι γλύπτες παρέλαβαν κομμάτια μαρμάρου Βόλακα όγκου από 0,9 έως 1,3 κυβικά μέτρα που ζύγιζε το καθένα ακόμα και πέντε τόνους. Μέσα σε μόλις 20 ημέρες οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες «έδωσαν πνοή» στο μάρμαρο και φιλοτέχνησαν εξαιρετικά έργα τέχνης !  Έτσι, με «ιμάντα» την τέχνη και με αφετηρία το Ηράκλειο Κρήτης καλλιτέχνες από διάφορες χώρες στέλνουν μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την εξασφάλιση και τη διαφύλαξη της ειρήνης στον πλανήτη.

Οι γλύπτες εμπνεύστηκαν από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη» το οποίο παρέδωσε η διοργάνωση στους καλλιτέχνες στα ελληνικά και μεταφρασμένο στις γλώσσες τους.

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο χώρο κι έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες της, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πώς από τους ακατέργαστους όγκους μαρμάρου, δημιουργούνται βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα, τα υπέροχα έργα τέχνης.  Είναι αυτονόητο ότι ήταν ελεύθερη η είσοδος για το κοινό στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Βενεράτου, όπου πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

Έργα φιλοτέχνησαν οι γλύπτες Aktham AbdoulHamid (Συρία) Radoslav Sultov (Βουλγαρία)   Alberto Gedeón Soto (Περού). Από την Ελλάδα πήραν μέρος οι γλύπτες Βασίλης Βασίλη, Ανδρέας Αραπάκης, Χαρά Πλατάκη, Ιωσήφ Σηφάκης, Αμαλία Φλώρου και o Μανώλης Χαρκούτσης.

Το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) με τη συνδιοργάνωση της περιφέρειας Κρήτης. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης ήταν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, που χορήγησε το σύνολο των όγκων μαρμάρου Βόλακα που φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες. Πολύτιμη ήταν συμβολή και τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, των πολιτιστικών συλλόγων Βενεράτου, Αυγενικής, Σίβα και Κερασίων, του συλλόγου Γυναικών δημοτικού διαμερίσματος Παλιανής «Άμπελος» και του αθλητικού σωματείου «Ασπίς».

 

Κείμενο – φωτογραφίες

Πέλλα Λασηθιωτάκη