30 Νοεμβρίου 2015

Νικηφόρος Φωκάς


Το γλυπτό βρίσκεται στην είσοδο του πάρκου Γεωργιάδη και αναπαριστά τον αυτοκράτορα του Βυζαντινού κράτους Νικηφόρο Φωκά που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς οργανωτές.

Τίτλος έργου: « Νικηφόρος Φωκάς »
Καλλιτέχνης: Χρήστος Καπράλος.
Θέση:Είσοδος πάρκου Γεωργιάδη, Λεωφόρος Δημοκρατίας
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης : Εταιρεία Κρητικών – Ιστορικών Μελετών.

Περιγραφή γλυπτού :
Η Εταιρεία Κρητικών-Ιστορικών Μελετών έστησεν «επί τη χιλιοστή έπετείω της ελευθερώσεως»

Σύντομη βιογραφία
Αυτοκράτορας του Βυζαντινού κράτους (963-969). Διακρινόταν για τις λαμπρές στρατιωτικές και διοικητικές αρετές του. Το 961 εκστρατεύει στην Κρήτη, την οποία και απαλλάσσει από τους Σαρακηνούς πειρατές. Μέρος των λαφύρων του δωρίζει στον πνευματικό του τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη για να κτίσει τη Μονή της Αγ. Λαύρας στο Αγιον Όρος. Πίσω του αφήνει τον Νίκωνα «τον Μετανοείτε» για να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Το 964 εκστρατεύει εναντίον των Αράβων της Κιλικίας, απελευθερώνει τη Κύπρο και καταλαμβάνει την Αντιόχεια.Για τη αντιμετώπιση των Βουλγάρων και των Ούγγρων συνθηκολογεί με τον ηγεμόνα των Ρώσων, Σβιατοσλάβο. Η διαμάχη του με τον Όθωνα τον Α”- αυτοκράτορα του Γερμανικού Έθνους – προκάλεσε ανθελληνική κίνηση στη Δύση.
Θεωρείται από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς οργανωτές. Δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη τον Τσιμισκή και την αυτοκράτειρα Θεοφανώ.

Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»