30 Νοεμβρίου 2015

Στέφανος Ξανθουδίδης


Το γλυπτό βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο και αναπαριστά τον φιλόλογο, αρχαιολόγο και γνωστό για σημαντικές ανασκαφές στη Μεσσαρά και στο Νίρου Χάνι, Στέφανο Ξανθουδίδη.

Τίτλος έργου: « Στέφανος Ξανθουδίδης »
Καλλιτέχνης:Μαν.Τζομπανάκης
Θέση:Απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:
Υλικό Κατασκευής: Μωσαϊκό
Χορηγός – αναθέτης :
Περιγραφή γλυπτού :

Σύντομη βιογραφία
Γεννήθηκε στο Αβδού Πεδιάδος (1864). Πέθανε στο Ηράκλειο το 1928. Σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Το 1988 γίνεται Έφορος Αρχαιοτήτων και Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου το οποίο δημιουργήθηκε από μια προσωπική συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων του ίδιου. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές, σημαντικότερες των οποίων είναι η ανασκαφή στην τοποθεσία Νίρου Χάνι, και οι πρωτομινωικοί θολωτοί τάφοι της Μεσαράς.
Σημαντικότερα έργα του, « η Χριστιανική Κρήτη» (1913), «Επιτομή της Ιστορίας της Κρήτης» (1909), «Πρωτομινωικοί Τάφοι Πύργου» (1919), «Μινωικό Μέγαρο Νίρου Χάνι» (1922), «Θολωτοί τάφοι Μεσαράς» (1922).Έγραψε μελέτες στον «Ερωτόκριτο», «Φορτουνάτο», «Ερωφίλη». Ασχολήθηκε με ιερό πάθος – σημειώνει ο φιλόλογος κ. Ζαχ. Σμυρνάκης – με την επιστήμη και το νησί, και συνεχίζει: «Το επιστημονικό του έργο είναι γεγονός πνευματικό αλλά και έργο ψυχικό αφού ο έρωτάς του προς την επιστήμη και η αγάπη του προς την Κρήτη κινούν το πνεύμα του». Ο Στέφανος Ξανθουδίδης έδωσε μια άλλη διάσταση στη Αρχαιολογία, τη οποία θεωρεί μυσταγωγία, δημιουργία και συνδέοντάς την με τη ζωή και το συναίσθημα βρίσκει και χαίρεται την αρχοντιά και την ομορφιά των ανθρώπινων δημιουργημάτων.

Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»